sunnuntai 24. joulukuuta 2006

Menu remonttiapulaisille

Valmistettiin seuraavanlainen 6 ruokalajin illallinen muutamalle erityisen ansioituneelle remonttiapulaiselle.

Alkumaljana sampanjaa, tietysti.

Panzanella-salaatti

Toscanalainen leipäsalaatti, joka on ilmeisesti alunperin kehitelty, jotta vanhalle leivälle olisi jotain käyttöä.

2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
reilu 0,5 kiloa maalaisleipää
1 kg tomaattia (voi olla erilaisia tomaatteja)
12 sardellifilettä
kourallinen pieniä kapriksia
1 punasipuli
1 varsisellerin sisusosa
tuoretta basilikaa
suolaa

kastikkeeseen:
punaviinietikkaa
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi puristettuna
suolaa ja pippuria

Grillaa paprikat uunissa niin, että pinta tummuu kunnolla joka puolelta. Nosta sitten paprikat kulhoon ja pistä päälle kelmua. Anna jäähtyä. Tämä helpottaa palaneen kuoren poistamisessa.

Revi leipä pieniksi kuutioiksi. Jätä hetkeksi kuivumaan.

Leikkaa tomaatti saman kokoisiksi paloiksi kuin leipäkin. Pistä tomaatinpalat siivilään ja suolaa. Kerää siivilän alle valunut neste toiseen kulhoon, tästä tulee kastike. Laita tähän kulkoon sardellifileet ja kaprikset.

Suikaloi punasipuli ja selleri ohuen ohuiksi paloiksi. Pistä nyt nämä leivän kanssa yhteen kulhoon. Ota paprikoista palanut kuori pois ja revi pieniksi suikaleiksi. Lisää nämä ja basilikan lehdet edellämainittuun kulhoon. Painele tomaatteista viimeiset nesteet pois ja lisää nekin samaiseen kulhoon.

Ota tomaateista valunut mehu ja sekoita siihen loputkin kastikkeen ainekset. Tästä pitää tulla varsin voimakasta, sillä leipä ym tasoittavat makua aika lailla.

Hieman työlästä, mutta on kyllä sen arvoistakin. Toimii myös erityisen hyvin mökillä ruokaisaksi lounaaksi.

Sitruunamozzarella

2 sitruunaa
2 x 150g buffalomozzarellaa
basilikan lehtiä
2 sardellifilettä
2 kirsikkatomaattia
suolaa ja pippuria

Uuni 200c. Leikkaa sitruunoista päädyt ja leikkaa sitten vielä puoliksi, jolloin saat 4 x 2.5 cm kiekkoa. Poista sitruunoiden liha, jolloin jäljelle jää 4 keskeltä tyhjää kiekkoa.

Jos saat käsiisi esim sitruunan lehtiä niin käytä niitä, mutta jos et niin leivinpaperikin käy. Valmistele 4 täytettyä sitruunaa joko lehdille tai leivinpaperille (mozzarella sulaa uunissa).

Täyte: mozzarellaa, päälle basilikan lehti, puolikas sardellin file ja puolikas kirsikkatomaatti, suolaa ja pippuria. Kaiken päälle vielä mozzarellaa.

Uuniin noin 10-15 minuutiksi, kunnes mozzarella on kultaista ja kuplivaa.
Härän sisäfile prosciuttokäärössä & paahdetut juurekset

1 kg härän sisäfilettä
n 15-20 suikaletta procsciuttoa tai muuta ilmakuivattua kinkkua
sieniä
sipulia
voita
suolaa
pippuria
sitruunaa
kastikkeeseen pari desiä punaviiniä
rosmariiniä
timjamia

porkkanaa
perunaa
palsternakkaa
rosmariiniä
timjamia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Tämä on parannettu versio Beef Wellingtonista. Marinoi härän sisäfile oliiviöljy-valkosipuli-rosmariini-timjamiseoksessa. Mortteli on tähän oiva apuväline. Voi marinoitua parikin päivää, mutta ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Lihaan ei tarvitse (eikä kannatakkaan) ottaa väriä pintaan.

Valmista "duxelles", eli paista sienet ja sipuli voissa. Itse tykkään tehdä reilusti, sillä tämä on loistavan makuista. Lisää suolaa ja pippuria, mutta varo laittamasta liikaa suolaa, prosciuttosta tulee hyvin suolaisuutta muutenkin.

Asettele kinkun suikaleet limittäin leivinpaperille, tämä helpottaa huomattavasti käärimisvaiheessa. Aseta liha keskelle. Valele duxelles sen päälle. Purista päälle hieman sitruunan mehua. Kääri kinkut leivinpaperin avulla, koita saada päädyt lihan alle, niin ne eivät lähde irtoamaan paistuessaan.

Pistä uunivuokaan ja liha on valmis uuniin. Paista n. 40 minuuttia niin liha on sopivan mediumia. Uunin lämpö noin 200c. Paistimittariin lukema 55 niin on aika jees. Ota pois ja anna vetäytyä n 10 min. ennen leikkausta. Kiertoilmauunissa paahdetut juurekset valmistuvat samalla.

Uuni juurekset a la Sami. Kuori ja suikaloi juurekset reilun peukalon kokoisiksi. Leivittele uunin pellille. Valele oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele sekaan tuoretta timjamia ja rosmariinin lehtiä. Helppoa mutta aivan fantastista!

Le Volte punkku toimii erittäin hyvin tän annoksen kanssa. Alkosta toistaiseksi vain tilaustuotteena, mutta mm. kauppahallin Alkosta löytyy hyllystä.

Limettisorbetti

1 dl sokeria
1 dl vettä
1 dl sitruunan mehua
1 rkl mascarponea

Kiehautua vesi ja sokeri. Anna jäähtyä ja lisää sitruunan mehu ja mascarpone. Sekoita hyvin. Itselläni ollut joskus hankaluuksia saada mascarpone liukenemaan, joten apuna voi käyttää tehosekoitinta. Kaada esipakastettuun metallikulhoon ja pakasta. Jähmettyy noin 3 tunnissa, mutta prosessia voi nopeuttaa sekoittamalla seosta silloin tällöin.

Juustoja

Portviinin kanssa sopii erityisen hyvin roquefort-sinihomejuusto sekä gouda. Tässä oli tarjolla vanhasta kauppahallista ostettua karoteenilla värjättyä roquefort-juustoa ja 2 vuotta kypsytettyä goudaa.

Tiramisu

ohje tulossa

Ei kommentteja: