maanantai 25. joulukuuta 2006

Jouluilta libanonilaisittain

Kun aattona vedettin ähkyt jouluruuasta, niin joulupäivän iltana sitten ahdettiin itsemme täyteen libanonilaista ruokaa. Valmistelut aloitettiin porukalla jo kahden maissa. Alkuruuat oli syöty seitsemään mennessä, jonka jälkeen oli pakko pitää hieman taukoa ennen kanaa eli pääruokaa.

Aika monta alkuruokaa, joiden yhteydessä syötiin pitaleipää, suolapähkinöintä ja oliiveja.

Aterian rinnalla juotiin libanonilaista
Chateau Ksara -punkkua

Tahinitahna

8 rkl tahinia (seesamitahnaa)
hieman vettä
2 sitrunan puristettu mehu
6 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja tee tasainen tahna. Laita pinnalle koristeeksi oliiviöljyä.

Munakoisotahna

2 isoa munakoisoa
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa
2 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa)
2 rkl kylmää vettä
n 1/2 tl suolaa
koristeluun granaattiomenan siemeniä tai pilkottu tomaatti, chilipippuria tai persiljaa pinnalle
2 rkl oliiviöljyä

Laita uuni lämpiämään 200 c. Huuhdo munakoisot ja leikkaa niihin poikittaiset viilot, jotta ne eivät halkeaisi uunissa. Paista munakoisoja uunissa noin tunnin ajan. Kokeile kypsyyttä tikula. Kun munakoisot ovat jäähtyneet, koverra niiden sisus pieneen kulhoon. Purista sekaan valkosipulinkunnet ja sitruunoiden mehu. Lisää tahini, vesi sekä suola ja sekoita haarukalla. Laita tahna lautaselle ja koristele. Valuta pinnalle öljyä.

Herkkusienet välimeren tapaan

1 kg tuoreita herkkusieniä
2 isoa sipulia
12 valkosipulinkynttä
1 nippu korianteria
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua korianteria
paistamiseen 1 dl oliiviöljyä

Huuhtele herkkusienet ja leikkaa niistä kannat pois. Ruskista sienet. Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet veitsellä. Silppua korianteri. Kuullota sipuli pannulla ja lisää valkosipuli. Lisää ruskistetut sienet, korianteri ja mausteet. Kypsennä kaikkia aineksia muutama minuutti.

Tsatsiki

1 keskikokoinen kurkku
5 valkosipulinkynttä
4 dl maustamatonta jugurttia
1 1/2 tl kuivattua minttua
1/2 tl suolaa
koristeluun tuoreita mintunlehtiä

Pilko kurkku pieniksi kuutioiksi ja puserra valkosipulinkynnet. Sekoita ne jugurtin joukkoon. Lisää minttu ja suola. Kaada seos tarjouluastiaan ja laita se jääkaappiin vetäytymään pariksi tunniksi. Koristele tuoreilla mintunlehdillä. Tsatsikia syödään piirakoiden tai grillatun lihan kera.

Piirakkataikina

500 g (n 8dl) vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl kasviöljyä
n. 2-3 dl haaleaa vettä

Sekoita kaikki ainekset yhteen. Jaa taikina neljään osan ja muotolie neljäksi palloksi. Peitä kelmulla ja anna taikinapallojen levätä noin puoli tuntia. Kauli kukin pallo ojueksi ja irrota siitä lasin avulla pyörylöitä, halkaisijaltaa noin 8 cm.

Laita jokaiselle pyörylälle lusikalla täyte, taita kaksin kerroin ja painele reunat haarukalla. Kasvistäytteiset piirakat tehdään kolmion muotoon taittamalla neliön muotoisesta taikinapalasta vastakkaiset kulmat yhteen ja painelemalla reunat haarukalla.

Piirakat voi paistaa uunissa (180c 20-30 min, kunnes pinta on kullanruskea) tai uppopaista öljyssä. Piirakoihin voi käyttää myös valmista lehtitaikinaa, mutta se ei sovi uppopaistamiseen.

Kesäkurpitsatäyte

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 iso kesäkurpitsa
1/2 tl juustokuminan siemeniä
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1 sitruuna
paistamiseen 1/2 dl oliiviöljyä

Viipaoi sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa kesäkurpitsa suikaleiksi. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota siinä sipuliviipaleet sekä valkosipuli. Lisää kesäkurpitsa joukkoon. Lisää mausteet ja sitruunan mehu ja paista noin 12 minuuttia.

Tabouleh

2 nippua persiljaa
1/2 nippua tuoretta tai 2 tl kuivattua minttua
5 keskikokoista tomaattia
1 iso sipuli
2 sitruunaa
20 g bulguria (hakattua vehnää)
1/2 tl suolaa
1/3 tl rouhittua mustapippuria
6 rkl oliiviöljyä
koristeluun salaatinlehtiä

Silppua persiljia ja minttu aivan hienoiksi. Pilko tomaatit pieniksi paloiksi ja lisää yrttien sekaan. Pilko sipuli hienoksi ja lisää joukkoon. Purista sekaan myös sitruunoiden mehu.

Huuhdo bulguri vedessä pienessä astiassa. Purista sitä käsin vesi pois ja lisää bulguri salaatin joukkoon. Lisää suola, mustapippuri ja öljy. Sekoita. Aseta salaatinlehdet tarjoiluvadille ja laita tabbouleh niiden päälle.

Tomaattisipulisalaatti

6 isoa tomaattia
2 isoa sipulia
2 sitruunaa
1/2-1 tl suolaa
1 tl kuivattua minttua
6 rkl oliiviöljyä
koristeeksi muutama mintunlehti

Kuutioi tomatit ja pilko sipulit puolikuun muotoiseksi paloiksi. Purista sitruunoiden mehu päälle. Lisää suola, minttu ja oliiviöljy ja sekoita aineksia. Koristele mintunlehdillä ja tarjoile heti.

Perunapunajuurisalaatti

4 isoa perunaa
4 isoa punajuurta
1/2 nippua persiljaa
4 valkosipulikynttä
1 sitruuna
6-8 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Keitä perunat ja punajuuret erikseen kypsiksi, kuori ne ja pilko jäähtyneinä suurehkoiksi kuutioiksi. Silppua persilja hienoksi, puserra valkosipulinkynnet, purista sitruunasta mehu ja lisää joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoile heti, koska punajuuresta irtoaa väriä perunoihin.

Valkosipulikana

15 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
10 perunaa
4-6 kanan rinta- tai koipipalaa
1 dl oliiviöljyä

Purista valkosipulinkynnet ja lisää suola. Viipaloi perunat. Laita perunat vuokaan ja aseta kanapalat päälle. Lisää valkosipuli ja öljy ja sekoita. Anna vetäytyä tunnin verran. Pasita 180-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia välillä käännellen.

Marinoidut kikherneet

200 g kikherneitä
2 sitruunaa
6 valkosipulin kynttä
6-8 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
koristeeksi persiljasilppua

Liota kikherneitä yön yli. Keitä niitä tunnin verran, kunnes ne ovat pehmeitä. Purista sitruunoiden mehu ja valkosipulinkynnet kikherneiden päälle. Lisää öljy ja suola ja ripottele päälle persiljasilppua. Sekoita.

(kuva tähän)

Loppuillasta maisteltiin sitten Quinta do Passadouro late bottled vintage porttia vuodelta 1995 sekä Hennessyn grande champagne xo konjakkia. Mums mums.

(Reseptit kirjasta: "Libanonin makuja" Maggie Lindholm & Marja Lindfors, Otava 2005)

Ei kommentteja: