sunnuntai 24. joulukuuta 2006

Caesar-salaatti

Caesar-salaatin alkuperästä on monenlaisia totuuksia. Itse uskon, että Caesar Cardini loi sen aikoinaan keittiöstä löytyvistä tähteistä. Näin uskoo myös wikipedia.

Alkuperäisestä reseptistä voi kinastella loputtomasti, mutta seuraava on ainakin todella hyvä.

Ainekset

n 1 dl hyvää oliiviöljyä
8 sardellifilettä (siis aitoa anjovista)
2 kananmunan keltuista
1 rkl sitruunan mehua
2 isoa valkosipulin kynttä
1 tl worchester-kastiketta
1 tl dijon-sinaappia
1 tl valkoviinietikka
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
n 8 dl leipää
parmesaania

romaine-salaattia (+jääsalaattia) n 3 ruukullista yhteensä

Skandinaavinen anjovis-niminen säilyke tehdään kilohailista (Sprattus sprattus), joka taas on ihan eri asia (eri heimon kala) kuin anjovis, eli sardelli (Engraulis encrasicolus). Kummatkin ovat sillilahkon kaloja, mutta kilohailisäilyke on varsin makeata, kun taas kunnon sardelli on varsin suolaista. Älä siis missään nimessä käytä tässä mitään Abban anjovista, vaan hae hallista tai Kostakselta (Delicato) aitoa sardellia öljyssä.

Muussaa sardellifileet ja silputtu valkosipuli salaattikulhoon. Lisää keltuaiset, Dijon, Worchester, sitruuna, valkoviinietikka. Sekoita hyvin ja lisää oliviiöly hiljalleen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää suola ja pippuri sekä hieman parmesania. Sekoita hyvin. Lisää kulhoon romaine-salaatti ja uunissa tai pannulla leivästä valmistetut crouton-kuutiot. Nostele varovasti, jotta kaikki sekoittuvat hyvin kastikkeeseen. Höylää päälle vielä parmesaanilastuja.


-Kimmo

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos erinomaisesta Caesar reseptistä.
Oli juhannuksena vieraiden keskuudessa todellinen menestys!

Wilma kirjoitti...

Oli kyllä suussa sulavan hyvä Ceasar ohje!:)