keskiviikko 21. helmikuuta 2007

Toscanalainen maalaisleipäsalaatti 6:lle

Tässä vanha AGS illan resepti a la Sami - osuu aika lähelle Panzzanellaa, mutta hieman erilainen.

Tämä ateria on hyvin perinteinen ja konstailematon maalaisruoka Toscanan seudulta. Se on mahdollista nauttia sellaisenaan runsautensa ansiosta tai sitä voi käytää myös lisukkeena esimerkiksi grillatulle kanalle, lihalle tai jopa voimakkaille kaloille. Sen voi mainioisti laittaa esille ilman sen kummenpia koristeluja raaka-aineittensa vaihtelevien ja raikkaitten värien ansiosta. Maalaisruuille on ominaista myös niitten yksinkertaisuus ja konstailemattomuus, mikä pätee myös tämän annoksen kohdalla, joten kaikki raaka-aineet voi pilkkoa kohtalaisen suureksi suupaloiksi. Annoksessa yhdistyvät myös hyvät, selkeät ja toisiaan tukevat perusmaut, joten mausteeksi riittää mainioisti ainoastaan suola ja juurirouhittu mustapippuri. Annos vain paranee jos sen antaa tekeytyä yön yli, koska tällöin maut syventyvät ja parantuvat. Ennen esillelaittoa voit lisätä myös hieman rucolaa salaattiin antamaan pirteyttä ja väriä sille. Nauti hyvässä seurassa runsaan punaviinin kera!

Ainekset:

1 iso maalaisleipä
6 isohkoa paprikaa, 2 kutakin väriä
1 tölkki kivellisiä Kalamata oliiveja
1 tölkki varrellisia kapriksia
12 isohkoa luumutomaattia
6-8 sardellifileetä
1 kokonainen valkosipuli
250-300 g parmesania tai pecorinoa palana
1 puntti timjamia
1 puntti lehtipersiljaa
1-2 punttia basilikaa
(rucolaa)
Oliiviöljyä. Normaalia paahtamiseen ja neitsytöljyä kastikkeeseen.
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Kokille punkkua

1. Leikkaa paprikat isohkoiksi lohkoiksi ja poista samalla valkoiset siemenkodan osat. Paahda paprikalohkot uunissa kypsiksi ja ruskeiksi runsaan valkosipulin, sardellifileitten ja tinjamin kera. Ota paahdettujen paprikoitten makuliemi talteen pelliltä. Lohkot voi paahtaa myös grillissä, jolloin niihin saa paremman värin ja enemmän ”maalaishenkeä”. Pidä kokki tyytyväisenä hyvällä punaviinillä.

2. Leikkaa tomaatit 4 osaan ja poista samalla kanta. Paseeraa tomaatin sisälmykset mehuksi siivilän läpi. Sekoita tähän tuoreeseen tomaattimehuun paprikoitten makuliemi ja jatka sitä neitsytöljyllä. Voit lisätä myös uunissa olleet sardellit. Tarkista suola ja pippuri.

3. Leikkaa leipä reiluiksi kuutioiksi ja paahda myös ne uunissa tai pannulla.

4. Sekoita oliivit, varrelliset kaprikset, tomaatinlohkot, paahdetut paprikat, nypityt basilikanlehdet sekä kastike (tomaattimehu, paprikoitten makuliemi ja neitsytöljy).

5. Sekoita paahdetut leipäkuutiot muitten ainesten sekaan juuri ennen tarjoilua. Rapeat leipäkuutiot imevät välittömästi kaiken kastikkeen ja tämän vuoksi ruoka on tarjoiltava heti ennenkuin leipäkuutiot menevät sössöksi. Koristele hakatulla persiljalla ja juustolastuilla.


Sam "the keittäjä" väsää Italiassa.

Ei kommentteja: