Vietettiin pitkästä aikaa AGS porukalla iltaa. Silakkamarkkinoiden ollessa stadissa viimeistä päivää käytiin poistamassa 3 kg silakoita. Vuoro oli Juuson ja Pietun, eli rapujuhlat elokuussa. Noh, nyt eletään lokakuuta ja pitopaikkana Juhan uusi luukku, eli juhlistettiin siinä samalla tupareita. Ei oo niin justiinsa, viinit oli loistavia ja safkakin maistui.
Tuparilahjaksi ostin Juhalle lippulaiva-Alkosta 2001 Dr. Burklin-Wolf:n Rieslingiä. Pietun kommentit: "Perus perjantaipullo... sitäpaitsi Rieslingithän on vähän out." Havaittavissa kenties ripaus huumoria... oli se ihan maukasta valkkaria.
Alkuruokana oli silakka tartaria (ohjeet neljälle):
300 g nahattomia silakkafileitä
suolaa
mustapippuria
1 tölkki smetanaa
2 rkl majoneesia
1 rkl dijon sinappia
1 rkl ruohosipulia
1 rkl tillisilppua
4 munan keltuaista
saaristolaisleipää
Leikkaa fileet pituussuuntaan suikaleiksi, mausta suolalla ja pipurilla ja laita kylmään tunniksi. Sekoita keskenään smetana, majoneesi, sinappi, ruohosipuli ja tilli. Laita pannulle pyöreät muotit ja täytä ne silakkamassalla. Paista voissa 2 minuuttia kummaltakin puolelta keskilämmöllä. Nosta muotit varovasti lautasille ja poista muotit. Kylmät raa’at keltuaiset päälle ja koristellaan pippurilla, tillillä ja smetanasekoituksella. Tarjoillaan saaristoleivän kera.
Tartarin kanssa juotiin ensin Riefle:n Cremant D'Alsace Bonheur Festif ja sitten Itävaltalaista rieslingiä: Dömane Wachau:n 2005. Riesling toimi loistavasti saaristolaislimpun kanssa!
Pääruokana Mannerströmningar, eli paistetut silakat a la Leif Mannertröm på finska .
600-700g perattuja silakoita
1 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
4-5 anjovisfilettä
2 rkl anjovislientä
1 rkl kallen mätitahnaa
2 rkl hienoksi hakattua ruohosipulia
1-2 dl ruisjauhoja
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen
puolukka hilloketta
Sekoita kermaviili ja majoneesi keskenään. Lisää haarukalla rikotut anjovisfileet, liemi, mätitahna ja ruohosipuli. Sekoita ja lisää silakat joukkoon. Laita kylmään pariksi tunniksi. Sekoita ruisjauhot, suola ja pippuri. Ota silakat kylmästä, valuta vähän ja pyörittele ruisjauhosekoituksessa. Paista voissa keskilämmöllä kauniin ruskeiksi. Tajoile tillisen perunasoseen kanssa.
Puolukka hilloke
2,5 dl tuoreita puolukoita
1 dl hienoa sokeria
Perkaa ja huuhtele puolukat huolella. Laita pieneen kasariin ja ripottele sokeri päälle. Painele ja vatkaa pallovispilällä marjoja hieman rikki, kunnes sokeri on sulanut. Lisää ripuas veittä. Kuumenna kattilaa kunnes kiehahtaa. Jäähdytä.
Pääruuan kanssa viineinä oli Pinot Grigiota Gardalta, Cantina di Custoza 2006 ja Uus-seelantilainen Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2007.
Jälkiruokana "omenaherkku".
5-6 suurehkoa omenaa
250g tölkki ananasmurskaa
50 g voita
1 pussi (n30g) mantelilastuja
1,5-2 rkl venhäjauhoja
2 rkl maitoa tai kermaa
6 rkl sokeria (maun mukaan)
kanelia
Kuori omenat, poista siemenet ja lohko. Laita lohkot voideltuun vuokaan ja levitä päälle ananasmurska. Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot, kerma, sokeri ja mantelilastut. Kiehauta. Kaada taikina omenalohkojen ja ananaksen päälle. Sirottele päälle kanelia. Paista 20-30 min 200 asteessa. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Jäliruokajuomana Pommeau de Normandie du Père Mathieu.
lauantai 13. lokakuuta 2007
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti