sunnuntai 8. heinäkuuta 2007

Juhannus Jämsässä

Juhannusta vietettiin tänä vuonna Jämsässä kavereiden mökillä. Puitteet ja seura oli mahtavaa, eikä ruuissakaan ollut moitittavaa. Tällä kertaa järjestelyt oli hoidettu hauskasti niin, että kukin vastasi jostain tietystä juhannusviikonlopun ruuasta.

Samille ja mulle napsahti aattoillan safkat. Päätettiin kokeilla tehdä itse porsaan kyljyksiä, eli ribsejä. Vedettiin hc-linjaa, eli kaikki tehtiin tyhjästä. Isäntä oli käynyt hakemassa joltain maatilalta noin 40 kiloa painavan puolikkaan käsittelemättömän sian, jonka hän nimesi Sepoksi. Seposta riittikin sitten juttua koko viikonlopuksi.


Myös BBQ-kastike tehtiin alusta asti itse. Sami hoiti lihan leikkauksen ja minä pyöräytin kastikkeen.

Tässä perusohje, jonka teimme noin kymmenkertaisena siten, että vesi oli pitkälti korvattu Coca-Colalla.

4 rkl paprikajauhetta
2 rkl chili-jauhetta
2 rkl jauhettua kuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl jauhettua mustapippuria
1 rkl jauhettua valkopippuria
2 tl cayenne-pippuria
2 rkl fariinisokeria
1 rkl perussokeria
2 rkl suolaa
1,2 dl siideriviinietikkaa
1,2 dl vettä
1,2 dl soijakastiketta
0,6 dl Worcestershire-kastiketta

Lisäksi improvisoitiin lisäämällä sekaan vielä tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia ja viskiä.

Vaikka maukkain lopputulos lihan osalta olisi tullut kypsentämällä liha alusta asti grillissä, niin nyt oli pakko hieman fuskata, sillä illallisporukka oli niin suuri. Hommaan meni muutenkin useita tunteja, eikä kypsennys grillaamalla olisi varmaan yksinkertaisesti onnistunut ilman melko massiivista grilliä. Tehtiin siis niin, että esikeitettiin liha peruskasvisten (sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri, palsternakka), ja laakerinlehtien kanssa kunnes liha oli kypsää. Sitten valeltiin kunnolla yllämainitulla kastikkeella ja annettiin marinoitua pari tuntia. Illalla pyöräytettiin kaikki sitten grillin kautta pöytään.

Ei kommentteja: